Chlebek bananowy
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.
Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej, jest to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim.
Sałatka z pieczonej papryki smakuje świetnie samodzielnie lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Drożdżowe rogaliki, wyśmienity “schowek” dla truskawek 🙂
Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami
Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, z którego można wyczarować wiele rożnych potraw.
Klasyka kuchni angielskiej – biszkoptowe omleciki – doskonałe na podwieczorek.
Owoce jagodowe mniam, moje ulubione 🙂
Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Ciasto jak u mamy 🙂
U moich znajomych to ciasto nazywane jest salceson lub wiewiórka 🙂
Aby móc zrobić te muffiny, należy wcześniej przygotować dwa półprodukty Puree z dyni i Curd pomarańczowy. Wszystkie informacje umieściłam w notatkach poniżej 🙂
Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii. Ciasteczka adwentowe 🙂 Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym 🙂
Klops wygląda okazale, w tej wersji z powodzeniem nadaje się na proszony obiad 🙂
Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.
Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?
Bułki z łuski babki jajowatej dla jednych czarna magia, dla drugich chleb powszedni.
“Pierzynka” sprawia, że mięso jest soczyste. Spróbuj 🙂
Idealne do porannej kawy 🙂 świetne na przekąskę do pracy 🙂
Kanapka na ciepło we włoskim stylu to ciekawa propozycja na urozmaicenie codziennych śniadań.
Ten deser do zapiekania w piekarniku przygotujesz błyskawicznie. Jak podasz swoim gościom jeszcze ciepły, z gałką lodów waniliowych, będą zachwyceni 🙂 Można go przygotowywać z różnych owoców, w sezonie ze świeżych, a w zimie z mrożonych.
Mazurek dla wielbicieli chałwy. Konfitura z czarnych porzeczek idealnie przełamuje słodycz ciasta.
Kto lubi śliwki w czekoladzie?
Pyszne ciasteczka z suszoną żurawiną i czekoladą. Robi się je błyskawicznie.
Lubisz placki ziemniaczane, jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂