Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie, Pieczenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
5 godz.
Czekoladowe ciasto, czekoladowy mus i wiśnie w galaretce. Czy może być coś lepszego do kawy?
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na masę czekoladową
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy, aż powstanie jednolita gładka masa. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C około 35 minut. Po upieczeniu, ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie usuwamy z ciasta papier i ponownie umieszczamy je w tortownicy.
- 200 ml śmietany wlewamy do rondelka i stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Do 80 ml wrzątku wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie dodajemy ją do czekolady. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Pozostałą śmietanę (300ml) łączymy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę z żelatyną. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednorodna masa. Przygotowany czekoladowy mus wylewamy na ciasto i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.
- Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, dodajemy wiśnie i odstawiamy do przestudzenia. Chłodną galaretkę wylewamy na czekoladowy mus i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy 24 cm.