Chlebek bananowy
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.
Czekolada i likier lub koniak to wyjątkowo udany duet. Mus z kroplą alkoholu dla dorosłych łasuchów.
Drożdżowe rogaliki, wyśmienity “schowek” dla truskawek 🙂
Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami
Owoce jagodowe mniam, moje ulubione 🙂
Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Ciasto jak u mamy 🙂
U moich znajomych to ciasto nazywane jest salceson lub wiewiórka 🙂
Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.
Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane w czasie karnawału. Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka, ja swoją wygrzebałam w szufladzie u mamy i postanowiłam przenieś się w czasy dzieciństwa 🙂
Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?
Już za pół godziny możesz mieć takie pyszne, domowe pączuszki 🙂
Idealne do porannej kawy 🙂 świetne na przekąskę do pracy 🙂
Ten deser do zapiekania w piekarniku przygotujesz błyskawicznie. Jak podasz swoim gościom jeszcze ciepły, z gałką lodów waniliowych, będą zachwyceni 🙂 Można go przygotowywać z różnych owoców, w sezonie ze świeżych, a w zimie z mrożonych.
Bardzo prosty do zrobienia!
Kto lubi śliwki w czekoladzie?
Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.
Czekoladowe ciasto, czekoladowy mus i wiśnie w galaretce. Czy może być coś lepszego do kawy?
Ciasto łatwe, szybkie i pyszne 🙂
Bardzo łatwe maślano-serowe ciasteczka. Polecam 🙂
Deser w stylu azjatyckim 🙂 mniam
Przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u 🙂 “Domowa czekolada” z mleka w proszku z herbatnikami i bakaliami. Czy ten smak kojarzy Wam się z dzieciństwem?
Nie masz czasu, żeby pół dnia spędzić na robieniu pączków to przepis dla Ciebie. Dzięki temu, że do przygotowania oponek nie używa się drożdży tylko sody, ciasta nie trzeba długo wyrabiać i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Zagniatasz, smażysz i cieszysz się pysznymi, domowymi, serowymi oponkami!
Wypróbowałam wiele rożnych przepisów na faworki, ale ten z mąką krupczatką jest moim zdaniem najlepszy. Faworki są kruche, do pochrupania na ostatki idealne!
Polecam aromatyczny pierniki przygotowany z dodatkiem ciemnego piwa oraz tradycyjnych składników używanych w cieście piernikowym: miodu i przypraw korzennych.
Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii. Ciasteczka adwentowe 🙂 Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym 🙂