Tarta z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. 30 min. Przyrządzanie: 5 godz. Czas całkowity: 6 godz. 30 min.

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Mus rabarbarowy
  • Bita śmietana

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy w misce, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folie, wkładamy do lodówki na godzinę, a po wyjęciu rozwałkowujemy. Przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Studzimy spód.
  • Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki, kroimy na 2-centymetrowe kawałeczki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Ciepły rabarbar miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i gorącą dodajemy do zmiksowanego rabarbaru, dokładnie mieszamy i studzimy.
  • Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.
  • Na wystudzony spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, a na wierzch ubitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Dodaj komentarz