Tarta z musem rabarbarowym i bitą śmietaną

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 90 minut
Przyrządzanie: 300 minut
Czas całkowity: 390 minut
Składniki
    Ciasto
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • 2 tbsp zimnej wody
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • Mus rabarbarowy
  • 700 g rabarbaru
  • 9 tbsp cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 tbsp wody
  • 1/2 cup wrzątku
  • Bita śmietana
  • 400 ml śmietany 36%
  • 1 tbsp cukru pudru
  • tabliczka startej czekolady
Wskazówki
  1. Zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy w misce, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folie, wkładamy do lodówki na godzinę, a po wyjęciu rozwałkowujemy. Przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Studzimy spód.
  2. Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki, kroimy na 2-centymetrowe kawałeczki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Ciepły rabarbar miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i gorącą dodajemy do zmiksowanego rabarbaru, dokładnie mieszamy i studzimy.
  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.
  4. Na wystudzony spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, a na wierzch ubitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!