Tarta z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
90
minut
Przyrządzanie:
300
minut
Czas całkowity:
390
minut
Składniki
Ciasto
-
2
żółtka
-
100
g
masła
-
2
tbsp
zimnej wody
-
30
g
cukru
-
szczypta soli
Mus rabarbarowy
-
700
g
rabarbaru
-
9
tbsp
cukru
-
1
galaretka truskawkowa
-
2
tbsp
wody
-
1/2
cup
wrzątku
Bita śmietana
-
400
ml
śmietany 36%
-
1
tbsp
cukru pudru
-
tabliczka startej czekolady
Wskazówki
-
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy w misce, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folie, wkładamy do lodówki na godzinę, a po wyjęciu rozwałkowujemy. Przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Studzimy spód.
-
Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki, kroimy na 2-centymetrowe kawałeczki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Ciepły rabarbar miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i gorącą dodajemy do zmiksowanego rabarbaru, dokładnie mieszamy i studzimy.
-
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.
-
Na wystudzony spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, a na wierzch ubitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!