Panna cotta z galaretką z prosecco

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 6 godz. Czas całkowity: 6 godz. 30 min.

Wykwintne połączenie wina musującego, słodkiej śmietanki i owoców. Taki deser z pewnością zaskoczy Twoich gości!

 

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Panna cotta
  • Galaretka
  • Bita śmietana
  • Dodatkowo owoce, w sezonie polecam truskawki, ale świetnie też sprawdzą się maliny lub mango.

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do kieliszków i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  • Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wrzątku i mieszamy, aby się rozpuściła. Prosecco wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Wystudzoną galaretkę z prosecco wlewamy do kieliszków z panna cottą, dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Możemy to zrobić na dwa razy, wtedy owoce nie bedą tylko na powierzchni, ale i w środku galaretki.
  • Tuż przed podaniem deser dekorujemy owocami i bitą śmietaną. Smacznego!

Dodaj komentarz