Panna cotta z galaretką z prosecco

Wykwintne połączenie wina musującego, słodkiej śmietanki i owoców. Taki deser z pewnością zaskoczy Twoich gości!  
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 360 minut
Czas całkowity: 390 minut
Składniki
    Panna cotta
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka
  • 2 tbsp cukru
  • 1 tsp naturalnego ekstraktu waniliowego
  • 2 tsp żelatyny
  • Galaretka
  • 500 ml proseccco (lub inne wino musujące np. cavy)
  • 2 tbsp cukru
  • 2 tsp żelatyny
  • Bita śmietana
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 tbsp cukru pudru
  • Dodatkowo owoce, w sezonie polecam truskawki, ale świetnie też sprawdzą się maliny lub mango.
Wskazówki
  1. Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do kieliszków i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  2. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wrzątku i mieszamy, aby się rozpuściła. Prosecco wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  3. Wystudzoną galaretkę z prosecco wlewamy do kieliszków z panna cottą, dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Możemy to zrobić na dwa razy, wtedy owoce nie bedą tylko na powierzchni, ale i w środku galaretki.
  4. Tuż przed podaniem deser dekorujemy owocami i bitą śmietaną. Smacznego!