Panna cotta z galaretką z prosecco
Wykwintne połączenie wina musującego, słodkiej śmietanki i owoców. Taki deser z pewnością zaskoczy Twoich gości!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
360
minut
Czas całkowity:
390
minut
Składniki
Panna cotta
-
250
ml
śmietany 30%
-
250
ml
mleka
-
2
tbsp
cukru
-
1
tsp
naturalnego ekstraktu waniliowego
-
2
tsp
żelatyny
Galaretka
-
500
ml
proseccco
(lub inne wino musujące np. cavy)
-
2
tbsp
cukru
-
2
tsp
żelatyny
Bita śmietana
-
250
ml
śmietany 30%
-
1
tbsp
cukru pudru
Dodatkowo owoce, w sezonie polecam truskawki, ale świetnie też sprawdzą się maliny lub mango.
Wskazówki
-
Mleko i śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do kieliszków i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
-
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wrzątku i mieszamy, aby się rozpuściła. Prosecco wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, nie dopuszczamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
-
Wystudzoną galaretkę z prosecco wlewamy do kieliszków z panna cottą, dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała. Możemy to zrobić na dwa razy, wtedy owoce nie bedą tylko na powierzchni, ale i w środku galaretki.
-
Tuż przed podaniem deser dekorujemy owocami i bitą śmietaną. Smacznego!