Rogaliki z truskawkami

Ilość: 8 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 10 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Drożdżowe rogaliki, wyśmienity “schowek” dla truskawek 🙂

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto
  • Oprócz tego

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, szczyptę soli, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą rozwałkowujemy i kroimy nożem na 8 trójkątów. Na każdym kładziemy 2 truskawki i zawijamy rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
  • Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 15-20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji wychodzi 16 rogalików.

Dodaj komentarz