Kategoria: Ciasteczka, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 10 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
1 godz. 30 min.
Drożdżowe rogaliki, wyśmienity “schowek” dla truskawek 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Oprócz tego
Wskazówki
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, szczyptę soli, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- W międzyczasie przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
- Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą rozwałkowujemy i kroimy nożem na 8 trójkątów. Na każdym kładziemy 2 truskawki i zawijamy rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
- Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 15-20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzi 16 rogalików.