Rogaliki z truskawkami

Drożdżowe rogaliki, wyśmienity "schowek" dla truskawek :)
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 70 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
    Ciasto
  • 500 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • Oprócz tego
  • 32 truskawki
  • mąka do podsypania
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, szczyptę soli, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  3. Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą rozwałkowujemy i kroimy nożem na 8 trójkątów. Na każdym kładziemy 2 truskawki i zawijamy rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
  4. Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 15-20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wychodzi 16 rogalików.