Rogaliki z truskawkami
Drożdżowe rogaliki, wyśmienity "schowek" dla truskawek :)
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
70
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
Ciasto
-
500
g
mąki
-
7
g
drożdży instant
-
300
ml
ciepłego mleka
-
50
g
rozpuszczonego masła
-
szczypta soli
Oprócz tego
-
32
truskawki
-
mąka do podsypania
-
cukier puder
Wskazówki
-
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, drożdże, szczyptę soli, ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto drożdżowe robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. Następnie wykładamy je na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze przez 5 minut. Formujemy kulę i przekładamy ciasto do wysypanej mąką miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
W międzyczasie przygotowujemy truskawki: myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
-
Po około 1 godzinie, gdy ciasto ładnie wyrosło (podwoiło swoją objętość), ponownie je wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Pierwszą rozwałkowujemy i kroimy nożem na 8 trójkątów. Na każdym kładziemy 2 truskawki i zawijamy rogalika. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
-
Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C około 15-20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzi 16 rogalików.