Sernik na zimno z borówkami

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 5 godz.

Sernik na zimno z wiaderka z borówkami jest szybki i prosty w zrobieniu, a smakuje wybornie. Wygląda pięknie w tych odcieniach niebieskiego. Jestem pewna, że zachwyci Twoich gości.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na dno układamy biszkopty.
  • 15 g żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
  • Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy jeszcze 15g żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, mieszamy i odstawiamy.
  • Pół wiaderka sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml) , esencje waniliową i cukier do smaku wedle uznania. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewamy ostudzoną, żelatynę i miksujemy nadal. Gotową masę wylewam na biszkopty i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
  • Drugą połowę sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml). Miksujemy a następnie dodajemy galaretkę z żelatyną. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy do smaku. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę wylewam na białą masę serową i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
  • Gdy galaretka na górę zacznie lekko tężeć wylewamy ją na zastygniętą niebieską masę serową i układamy borówki. Sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz