Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
8 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
5 godz.
Sernik na zimno z wiaderka z borówkami jest szybki i prosty w zrobieniu, a smakuje wybornie. Wygląda pięknie w tych odcieniach niebieskiego. Jestem pewna, że zachwyci Twoich gości.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na dno układamy biszkopty.
- 15 g żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
- Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy jeszcze 15g żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, mieszamy i odstawiamy.
- Pół wiaderka sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml) , esencje waniliową i cukier do smaku wedle uznania. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewamy ostudzoną, żelatynę i miksujemy nadal. Gotową masę wylewam na biszkopty i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
- Drugą połowę sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml). Miksujemy a następnie dodajemy galaretkę z żelatyną. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy do smaku. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę wylewam na białą masę serową i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
- Gdy galaretka na górę zacznie lekko tężeć wylewamy ją na zastygniętą niebieską masę serową i układamy borówki. Sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!