Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z wiaderka z borówkami jest szybki i prosty w zrobieniu, a smakuje wybornie. Wygląda pięknie w tych odcieniach niebieskiego. Jestem pewna, że zachwyci Twoich gości.
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 300 minut
Składniki
  • okrągłe biszkopty
  • 30 g żelatyny (15g+15g)
  • 3 galaretki borówkowe
  • 250 ml śmietanki 30% (125ml + 125ml)
  • 1 tsp esencji waniliowej
  • 1 kg sernika z wiaderka
  • cukier
  • borówki
Wskazówki
  1. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na dno układamy biszkopty.
  2. 15 g żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy jeszcze 15g żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, mieszamy i odstawiamy.
  4. Pół wiaderka sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml) , esencje waniliową i cukier do smaku wedle uznania. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewamy ostudzoną, żelatynę i miksujemy nadal. Gotową masę wylewam na biszkopty i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
  5. Drugą połowę sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml). Miksujemy a następnie dodajemy galaretkę z żelatyną. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy do smaku. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę wylewam na białą masę serową i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
  6. Gdy galaretka na górę zacznie lekko tężeć wylewamy ją na zastygniętą niebieską masę serową i układamy borówki. Sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!