Sernik na zimno z borówkami
Sernik na zimno z wiaderka z borówkami jest szybki i prosty w zrobieniu, a smakuje wybornie. Wygląda pięknie w tych odcieniach niebieskiego. Jestem pewna, że zachwyci Twoich gości.
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
300
minut
Składniki
-
okrągłe biszkopty
-
30
g
żelatyny
(15g+15g)
-
3
galaretki borówkowe
-
250
ml
śmietanki 30%
(125ml + 125ml)
-
1
tsp
esencji waniliowej
-
1
kg
sernika z wiaderka
-
cukier
-
borówki
Wskazówki
-
Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na dno układamy biszkopty.
-
15 g żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
-
Jedno opakowanie galaretki rozpuszczamy w 200 ml wody i dodajemy jeszcze 15g żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, mieszamy i odstawiamy.
-
Pół wiaderka sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml) , esencje waniliową i cukier do smaku wedle uznania. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewamy ostudzoną, żelatynę i miksujemy nadal. Gotową masę wylewam na biszkopty i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
-
Drugą połowę sera przekładamy do misy miksera, dodajemy pół śmietanki (125 ml). Miksujemy a następnie dodajemy galaretkę z żelatyną. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy do smaku. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę wylewam na białą masę serową i odstawiamy do lodówki do czasu, aż masa zastygnie.
-
Gdy galaretka na górę zacznie lekko tężeć wylewamy ją na zastygniętą niebieską masę serową i układamy borówki. Sernik umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!