Kremowa uczta z sosem jeżynowo-malinowym

Ilość: 6 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Ciasto bez pieczenia – proste i szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale! Do ozdoby ciasta możecie użyć dowolnych owoców. Kwaśny sos jeżynowo-malinowy świetnie kontrastuje z kremową słodyczą ciasta. Polecam!

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na krem
  • Składniki na polewę
  • Dodatkowo
  • Sos jeżynowo-malinowy

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania kakao do nasączania herbatników. Gorące mleko mieszamy w miseczce z kakao i odstawiamy do wystudzenia.
  • Do miski miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, słodkie mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i wymieszamy na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników.
  • Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki maczamy w kakaowym mleku i na dnie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 3 spore łyżki kremu i wyrównujemy, potem znowu herbatniki i krem i tak na zmianę do wyczerpania składników, ostatnią warstwą są herbatniki. Blaszkę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednorodna polewa. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię spożywczą, nakrywamy deseczką i odwracamy ciasto do góry dnem. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, polewamy polewą, ozdabiamy owocami. Owoce na sos blendujemy i przecieramy przez sito, aby powstał gładki mus. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z sosem jeżynowo-malinowym. Smacznego!

Dodaj komentarz