Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie

Ilość:
6 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Ciasto bez pieczenia – proste i szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale! Do ozdoby ciasta możecie użyć dowolnych owoców. Kwaśny sos jeżynowo-malinowy świetnie kontrastuje z kremową słodyczą ciasta. Polecam!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na krem
- Składniki na polewę
- Dodatkowo
- Sos jeżynowo-malinowy
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania kakao do nasączania herbatników. Gorące mleko mieszamy w miseczce z kakao i odstawiamy do wystudzenia.
- Do miski miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, słodkie mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i wymieszamy na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników.
- Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki maczamy w kakaowym mleku i na dnie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 3 spore łyżki kremu i wyrównujemy, potem znowu herbatniki i krem i tak na zmianę do wyczerpania składników, ostatnią warstwą są herbatniki. Blaszkę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
-