Kremowa uczta z sosem jeżynowo-malinowym
Ciasto bez pieczenia - proste i szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale! Do ozdoby ciasta możecie użyć dowolnych owoców. Kwaśny sos jeżynowo-malinowy świetnie kontrastuje z kremową słodyczą ciasta. Polecam!
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Składniki na krem
-
120
ml
śmietanki kremówki 36%
-
500
g
serka mascarpone
-
160
ml
słodkiego, skondensowanego mleka
(użyłam z puszki)
-
1
tsp
ekstraktu naturalnego waniliowego
Składniki na polewę
-
90
g
czekolady gorzkiej 64%
-
90
ml
śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo
-
około 250
g
herbatników
-
owoce do ozdoby np. maliny
-
1/2
cup
kakao
(150 ml mleka + 2 łyżki kakao bez cukru)
Sos jeżynowo-malinowy
-
300
g
owoców: jeżyn i malin
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania kakao do nasączania herbatników. Gorące mleko mieszamy w miseczce z kakao i odstawiamy do wystudzenia.
-
Do miski miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, słodkie mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i wymieszamy na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników.
-
Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki maczamy w kakaowym mleku i na dnie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 3 spore łyżki kremu i wyrównujemy, potem znowu herbatniki i krem i tak na zmianę do wyczerpania składników, ostatnią warstwą są herbatniki.
Blaszkę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednorodna polewa. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię spożywczą, nakrywamy deseczką i odwracamy ciasto do góry dnem. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, polewamy polewą, ozdabiamy owocami. Owoce na sos blendujemy i przecieramy przez sito, aby powstał gładki mus. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z sosem jeżynowo-malinowym. Smacznego!