Kremowa uczta z sosem jeżynowo-malinowym

Ciasto bez pieczenia - proste i szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale! Do ozdoby ciasta możecie użyć dowolnych owoców. Kwaśny sos jeżynowo-malinowy świetnie kontrastuje z kremową słodyczą ciasta. Polecam!
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Składniki na krem
  • 120 ml śmietanki kremówki 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 160 ml słodkiego, skondensowanego mleka (użyłam z puszki)
  • 1 tsp ekstraktu naturalnego waniliowego
  • Składniki na polewę
  • 90 g czekolady gorzkiej 64%
  • 90 ml śmietanki kremówki 36%
  • Dodatkowo
  • około 250 g herbatników
  • owoce do ozdoby np. maliny
  • 1/2 cup kakao (150 ml mleka + 2 łyżki kakao bez cukru)
  • Sos jeżynowo-malinowy
  • 300 g owoców: jeżyn i malin
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania kakao do nasączania herbatników. Gorące mleko mieszamy w miseczce z kakao i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Do miski miksera wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone, słodkie mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i wymieszamy na średnich obrotach do połączenia wszystkich składników.
  3. Blaszkę tzw. keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki maczamy w kakaowym mleku i na dnie blaszki układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 3 spore łyżki kremu i wyrównujemy, potem znowu herbatniki i krem i tak na zmianę do wyczerpania składników, ostatnią warstwą są herbatniki. Blaszkę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  4. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednorodna polewa. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię spożywczą, nakrywamy deseczką i odwracamy ciasto do góry dnem. Zdejmujemy blaszkę i papier do pieczenia, polewamy polewą, ozdabiamy owocami. Owoce na sos blendujemy i przecieramy przez sito, aby powstał gładki mus. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy z sosem jeżynowo-malinowym. Smacznego!