Charlotte z musem malinowo-jeżynowym

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 5 godz.

Pyszna, owocowa pianka obtoczona biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia. Polecam!

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Malutką tortownicę o średnicy 16 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy biszkoptami obciętymi z jednej strony. Dno formy także wykładamy biszkoptami, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  • Do rondla wkładamy maliny i jeżyny, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuści. Ściągamy rondel z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały mus ponownie zagotowujemy, ściągamy rondel z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną wkładamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do niej mus, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Mus wykładamy do formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.

Dodaj komentarz