Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
5 godz.
Pyszna, owocowa pianka obtoczona biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia. Polecam!
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Malutką tortownicę o średnicy 16 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy biszkoptami obciętymi z jednej strony. Dno formy także wykładamy biszkoptami, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
- Do rondla wkładamy maliny i jeżyny, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuści. Ściągamy rondel z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały mus ponownie zagotowujemy, ściągamy rondel z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną wkładamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do niej mus, wszystko dokładnie mieszamy.
-
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.