Charlotte z musem malinowo-jeżynowym
Pyszna, owocowa pianka obtoczona biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia. Polecam!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
300
minut
Składniki
-
200
g
podłużnych biszkoptów
-
400
g
owoców, użyłam malin i jeżyn
-
1
cup
wody
-
3
tbsp
cukru
-
330
ml
śmietany 30%
-
20
g
żelatyny
-
świeże owoce do ozdoby
Wskazówki
-
Malutką tortownicę o średnicy 16 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy biszkoptami obciętymi z jednej strony. Dno formy także wykładamy biszkoptami, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
-
Do rondla wkładamy maliny i jeżyny, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuści. Ściągamy rondel z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały mus ponownie zagotowujemy, ściągamy rondel z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną wkładamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do niej mus, wszystko dokładnie mieszamy.
-
Mus wykładamy do formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.