Charlotte z musem malinowo-jeżynowym

Pyszna, owocowa pianka obtoczona biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia. Polecam!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 300 minut
Składniki
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • 400 g owoców, użyłam malin i jeżyn
  • 1 cup wody
  • 3 tbsp cukru
  • 330 ml śmietany 30%
  • 20 g żelatyny
  • świeże owoce do ozdoby
Wskazówki
  1. Malutką tortownicę o średnicy 16 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy biszkoptami obciętymi z jednej strony. Dno formy także wykładamy biszkoptami, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  2. Do rondla wkładamy maliny i jeżyny, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy, mieszamy, aby cukier się rozpuści. Ściągamy rondel z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Powstały mus ponownie zagotowujemy, ściągamy rondel z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną wkładamy do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do niej mus, wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Mus wykładamy do formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 16 cm.