Eklerki z kremem malinowym

Ilość: 10 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz. 20 min.

Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a malinowy krem sprawia, że już tęsknimy za latem. Mniaaam!

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na krem
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a woda zagotuje. Rondel zdejmujemy na chwilę z palnika wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aby powstała ładna masa bez grudek. Rondel ponownie stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając gotujemy około minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto jest już całkowicie wystudzone przekładamy go do misy miksera i ucieramy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja smaruje papier cienką warstwą oleju, nadmiar zbieram ręcznikiem kuchennym). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 22 minut, odstawiamy do wystudzenia.
  • Maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę, aby owoce się rozpadły a sok zredukował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i wymieszamy ją z serem mascarpone, łączymy z masą malinową. Tak przygotowany krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, aby zgęstniał, ale nie stężał całkowicie.
  • Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Eklerki kroimy na pół. Na dolną część eklerka wyciskamy trochę malinowego dżemy i krem, a następnie przykrywamy go górną częścią ciasta.
  • Gotowe eklery przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Jeśli nie zostaną zjedzone w jeden dzień ;) to należy trzymać je w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz