Eklerki z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a malinowy krem sprawia, że już tęsknimy za latem. Mniaaam!
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
80
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
140
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
250
ml
wody
-
130
g
masła
-
190
g
mąki pszennej
-
4
jajka
Składniki na krem
-
250
g
malin
-
2
tbsp
cukru
-
1
tbsp
żelatyny
-
200
g
śmietanki 30%
-
250
g
serka maskarpone
Dodatkowo
-
cukier puder
-
maliny
-
dżem malinowy
Wskazówki
-
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a woda zagotuje. Rondel zdejmujemy na chwilę z palnika wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aby powstała ładna masa bez grudek. Rondel ponownie stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając gotujemy około minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto jest już całkowicie wystudzone przekładamy go do misy miksera i ucieramy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja smaruje papier cienką warstwą oleju, nadmiar zbieram ręcznikiem kuchennym). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 22 minut, odstawiamy do wystudzenia.
-
Maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę, aby owoce się rozpadły a sok zredukował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i wymieszamy ją z serem mascarpone, łączymy z masą malinową. Tak przygotowany krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, aby zgęstniał, ale nie stężał całkowicie.
-
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Eklerki kroimy na pół. Na dolną część eklerka wyciskamy trochę malinowego dżemy i krem, a następnie przykrywamy go górną częścią ciasta.
-
Gotowe eklery przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Jeśli nie zostaną zjedzone w jeden dzień ;) to należy trzymać je w lodówce. Smacznego!