Eklerki z kremem malinowym

Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a malinowy krem sprawia, że już tęsknimy za latem. Mniaaam!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 80 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 140 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 250 ml wody
  • 130 g masła
  • 190 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Składniki na krem
  • 250 g malin
  • 2 tbsp cukru
  • 1 tbsp żelatyny
  • 200 g śmietanki 30%
  • 250 g serka maskarpone
  • Dodatkowo
  • cukier puder
  • maliny
  • dżem malinowy
Wskazówki
  1. Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści, a woda zagotuje. Rondel zdejmujemy na chwilę z palnika wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aby powstała ładna masa bez grudek. Rondel ponownie stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając gotujemy około minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto jest już całkowicie wystudzone przekładamy go do misy miksera i ucieramy ciasto dodając po jednym jajku. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja smaruje papier cienką warstwą oleju, nadmiar zbieram ręcznikiem kuchennym). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 22 minut, odstawiamy do wystudzenia.
  2. Maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy chwilę, aby owoce się rozpadły a sok zredukował. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy na sztywno schłodzoną kremówkę i wymieszamy ją z serem mascarpone, łączymy z masą malinową. Tak przygotowany krem wstawiamy na około 20 minut do lodówki, aby zgęstniał, ale nie stężał całkowicie.
  3. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Eklerki kroimy na pół. Na dolną część eklerka wyciskamy trochę malinowego dżemy i krem, a następnie przykrywamy go górną częścią ciasta.
  4. Gotowe eklery przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Jeśli nie zostaną zjedzone w jeden dzień ;) to należy trzymać je w lodówce. Smacznego!