Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Puszyste ciasto szpinakowe, galaretka z truskawkami i pianka truskawkowa mniam 🙂 Prezentuje się smakowicie, prawda?

Składniki

0/15 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto szpinakowe
  • Składniki na galaretkę
  • Składniki na piankę truskawkową
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Szpinak blendujemy wraz z olejem i żółtkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mieszankę szpinakowa, krótko miksujemy i dodajemy stopniowo mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy ok 30 min w temperaturze 160-170°C .
  • Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy zaczną tężeć dodajemy pokrojone truskawki, i wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.
  • Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości wody. Truskawki blendujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mus z truskawek i wlewamy ostudzona żelatynę. Wszystko dobrze miksujemy. Gotową piankę wykładamy na stężałą galaretkę, wyrównuje i z powrotem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy świeżymi truskawkami. Smacznego!

Notatki

Użyłam okrągłej tortownicy.

Dodaj komentarz