Ciasto szpinakowe z truskawkami
Puszyste ciasto szpinakowe, galaretka z truskawkami i pianka truskawkowa mniam :) Prezentuje się smakowicie, prawda?
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na ciasto szpinakowe
-
3
jajka
(oddzielnie białka od żółtek)
-
70
ml
oleju rzepakowego
-
100-130
g
świeżego szpinaku
-
1/2
cup
cukru
-
130
g
mąki pszennej
-
1/2
tsp
sody
-
1/2
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na galaretkę
-
2
galaretki truskawkowe
(700 ml wody)
-
truskawki
Składniki na piankę truskawkową
-
200
ml
musu z truskawek
-
500
ml
śmietanki 30%
-
1
tbsp
cukru pudru
-
20
g
żelatyny
(100 wody)
Dodatkowo
-
tarta gorzka czekolada
-
truskawki
Wskazówki
-
Szpinak blendujemy wraz z olejem i żółtkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mieszankę szpinakowa, krótko miksujemy i dodajemy stopniowo mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy ok 30 min w temperaturze 160-170°C .
-
Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy zaczną tężeć dodajemy pokrojone truskawki, i wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.
-
Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości wody. Truskawki blendujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mus z truskawek i wlewamy ostudzona żelatynę. Wszystko dobrze miksujemy. Gotową piankę wykładamy na stężałą galaretkę, wyrównuje i z powrotem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
-
Ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy świeżymi truskawkami. Smacznego!
Notatki
Użyłam okrągłej tortownicy.