Ciasto szpinakowe z truskawkami

Puszyste ciasto szpinakowe, galaretka z truskawkami i pianka truskawkowa mniam :) Prezentuje się smakowicie, prawda?
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 240 minut
Składniki
    Składniki na ciasto szpinakowe
  • 3 jajka (oddzielnie białka od żółtek)
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 100-130 g świeżego szpinaku
  • 1/2 cup cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 tsp sody
  • 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na galaretkę
  • 2 galaretki truskawkowe (700 ml wody)
  • truskawki
  • Składniki na piankę truskawkową
  • 200 ml musu z truskawek
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 tbsp cukru pudru
  • 20 g żelatyny (100 wody)
  • Dodatkowo
  • tarta gorzka czekolada
  • truskawki
Wskazówki
  1. Szpinak blendujemy wraz z olejem i żółtkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mieszankę szpinakowa, krótko miksujemy i dodajemy stopniowo mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy i pieczemy ok 30 min w temperaturze 160-170°C .
  2. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy zaczną tężeć dodajemy pokrojone truskawki, i wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w niedużej ilości wody. Truskawki blendujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mus z truskawek i wlewamy ostudzona żelatynę. Wszystko dobrze miksujemy. Gotową piankę wykładamy na stężałą galaretkę, wyrównuje i z powrotem wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  4. Ciasto przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy świeżymi truskawkami. Smacznego!
Notatki

Użyłam okrągłej tortownicy.