Ilość:
10 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane w czasie karnawału.
Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka, ja swoją wygrzebałam w szufladzie u mamy i postanowiłam przenieś się w czasy dzieciństwa 🙂
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mleko, jajko, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy ubijamy mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia, wkładamy foremkę do tłuszczu, aby się nagrzała..
Rozgrzaną foremkę zamaczamy w cieście tak, aby góra foremki nie była zanurzona w cieście, bo inaczej ciasto się nie odklei.
Foremkę zanurzamy w gorącym tłuszczu i trzymamy chwilkę, gdy motylek się opiecze, ciasto ładnie odchodzi samo od foremki. Ciasteczka smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron.
Po upieczeniu kładziemy ciasteczka na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!