Karnawałowe motylki

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min.

Ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane w czasie karnawału.

Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka, ja swoją wygrzebałam w szufladzie u mamy i postanowiłam przenieść się w czasy dzieciństwa 🙂

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mleko, jajko, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy ubijamy mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia, wkładamy foremkę do tłuszczu, aby się nagrzała.. Rozgrzaną foremkę maczamy w cieście tak, aby góra foremki nie była zanurzona w cieście, bo inaczej ciasto się nie odklei.
  • Foremkę zanurzamy w gorącym tłuszczu i trzymamy chwilę, gdy motylek się upiecze, ciasto ładnie odchodzi samo od foremki. Ciasteczka smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron.
  • Po upieczeniu kładziemy ciasteczka na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Dodaj komentarz