Karnawałowe motylki
Ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane w czasie karnawału.
Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka, ja swoją wygrzebałam w szufladzie u mamy i postanowiłam przenieść się w czasy dzieciństwa :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
1
cup
mleka
-
1
cup
mąki pszennej
-
1
jajko
-
1
tbsp
cukru
-
1/2
tsp
ekstrakt naturalnego z wanilii
-
1
l
oleju rzepakowego
(do smażenia)
-
cukier puder
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mleko, jajko, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy ubijamy mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia, wkładamy foremkę do tłuszczu, aby się nagrzała.. Rozgrzaną foremkę maczamy w cieście tak, aby góra foremki nie była zanurzona w cieście, bo inaczej ciasto się nie odklei.
-
Foremkę zanurzamy w gorącym tłuszczu i trzymamy chwilę, gdy motylek się upiecze, ciasto ładnie odchodzi samo od foremki. Ciasteczka smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron.
-
Po upieczeniu kładziemy ciasteczka na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!