Karnawałowe motylki

Ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane w czasie karnawału. Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka, ja swoją wygrzebałam w szufladzie u mamy i postanowiłam przenieść się w czasy dzieciństwa :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 1 cup mleka
  • 1 cup mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 tbsp cukru
  • 1/2 tsp ekstrakt naturalnego z wanilii
  • 1 l oleju rzepakowego (do smażenia)
  • cukier puder
Wskazówki
  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Mleko, jajko, mąkę, cukier i ekstrakt waniliowy ubijamy mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Na kilka minut przed rozpoczęciem smażenia, wkładamy foremkę do tłuszczu, aby się nagrzała.. Rozgrzaną foremkę maczamy w cieście tak, aby góra foremki nie była zanurzona w cieście, bo inaczej ciasto się nie odklei.
  2. Foremkę zanurzamy w gorącym tłuszczu i trzymamy chwilę, gdy motylek się upiecze, ciasto ładnie odchodzi samo od foremki. Ciasteczka smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron.
  3. Po upieczeniu kładziemy ciasteczka na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!