Gofry z jagodami i bitą śmietaną

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Ten przysmak kojarzy się z wakacjami. Smakowite, ciepłe gofry z owocami. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Wyjdą jeszcze lepsze niż te kupowane w budce,  a do tego ze sprawdzonych składników. Zróbcie je sami w domu.

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo: cukier puder, bita śmietana, owoce np. jagody, truskawki

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe składnik na ciasto umieszczamy w misce miksera i miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy i jej mocy, wiec musicie go odpowiednio dostosować.
  • Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z bitą śmietaną i jagodami. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji wychodzi 8 gofrów. Używam opiekacza TEFAL Snack Time 3w1 z wymiennymi kompletami płyt.

Tagi

#lato  #słodkie  #tefal  

Dodaj komentarz