Gofry z jagodami i bitą śmietaną
Ten przysmak kojarzy się z wakacjami. Smakowite, ciepłe gofry z owocami. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Wyjdą jeszcze lepsze niż te kupowane w budce, a do tego ze sprawdzonych składników. Zróbcie je sami w domu.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
1/2
cup
oleju rzepakowego lub roztopionego masła
-
1 1/3
cup
mleka
-
2
jajka
-
1 1/2
cup
mąki pszennej
-
1 1/2
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tsp
cukru
-
1
tsp
ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: cukier puder, bita śmietana, owoce np. jagody, truskawki
Wskazówki
-
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe składnik na ciasto umieszczamy w misce miksera i miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką.
-
Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy i jej mocy, wiec musicie go odpowiednio dostosować.
-
Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z bitą śmietaną i jagodami. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wychodzi 8 gofrów. Używam opiekacza TEFAL Snack Time 3w1 z wymiennymi kompletami płyt.