Gofry z jagodami i bitą śmietaną

Ten przysmak kojarzy się z wakacjami. Smakowite, ciepłe gofry z owocami. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Wyjdą jeszcze lepsze niż te kupowane w budce,  a do tego ze sprawdzonych składników. Zróbcie je sami w domu.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 1/2 cup oleju rzepakowego lub roztopionego masła
  • 1 1/3 cup mleka
  • 2 jajka
  • 1 1/2 cup mąki pszennej
  • 1 1/2 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tsp cukru
  • 1 tsp ekstraktu waniliowego
  • Dodatkowo: cukier puder, bita śmietana, owoce np. jagody, truskawki
Wskazówki
  1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pozostałe składnik na ciasto umieszczamy w misce miksera i miksujemy do połączenia się składników i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką.
  2. Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Czas pieczenia zależy od rodzaju gofrownicy i jej mocy, wiec musicie go odpowiednio dostosować.
  3. Gofry po upieczeniu odkładamy na metalową kratkę. Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z bitą śmietaną i jagodami. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wychodzi 8 gofrów. Używam opiekacza TEFAL Snack Time 3w1 z wymiennymi kompletami płyt.