Ilość:
10 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Na jesienne, chłodne wieczory idealne 🙂 ciasto herbaciane pachnące karmelem 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na mus
- Poncz herbaciany
- Dodatkowo
Wskazówki
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmujemy ciasto z formy na kratkę i studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
- Przygotowujemy napar z herbaty. Trzy saszetki herbaty czarnej Earl Grey zalewamy 300 ml gorącej wody. Napar posłuży nam do zrobienia musu herbacianego i ponczu, najlepiej zaparzyć go w pojemniku z podziałką na mililitry.
- Żelatynę zalewamy 50 ml naparu z herbaty, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Dwie tabliczki karmelowej czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy 100 ml gorącym naparem z herbaty, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Bitą śmietaną ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
- Pozostały napar z herbaty słodzimy łyżeczką cukru i dodajemy likier ammaretto, tak powstanie poncz do nasączenia biszkoptu.
- Czas na składanie ciasta :) Spód biszkoptu wkładamy do formy, skrapiamy ponczem i wylewamy połowę kremy herbacianego, nadkładamy drugą część biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu herbacianego. Ciasto posypujemy startą czekoladą karmelową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty. Smacznego!
Notatki
Użyłam keksówki 12x26.