Ciasto herbaciane
Na jesienne, chłodne wieczory idealne :) ciasto herbaciane pachnące karmelem :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
4
jajka M
-
70
g
cukru
-
60
g
mąki pszennej
-
45
g
mąki ziemniaczanej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Składniki na mus
-
2
tabliczki karmelowej czekolady
(200 g)
-
1
tbsp
żelatyny
-
150
ml
naparu z herbaty
(50 ml do żelatyny, 100 ml do czekolady)
-
400
ml
śmietany 30%
Poncz herbaciany
-
150
ml
naparu z herbaty
-
1
tsp
cukru
-
50
ml
likieru amaretto
Dodatkowo
-
3
saszetki czarnej herbaty Earl Grey
-
starta czekolada karmelowa
-
listki mięty
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmujemy ciasto z formy na kratkę i studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
-
Przygotowujemy napar z herbaty. Trzy saszetki herbaty czarnej Earl Grey zalewamy 300 ml gorącej wody. Napar posłuży nam do zrobienia musu herbacianego i ponczu, najlepiej zaparzyć go w pojemniku z podziałką na mililitry.
-
Żelatynę zalewamy 50 ml naparu z herbaty, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy.
Dwie tabliczki karmelowej czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy 100 ml gorącym naparem z herbaty, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy.
Bitą śmietaną ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
-
Pozostały napar z herbaty słodzimy łyżeczką cukru i dodajemy likier ammaretto, tak powstanie poncz do nasączenia biszkoptu.
-
Czas na składanie ciasta :) Spód biszkoptu wkładamy do formy, skrapiamy ponczem i wylewamy połowę kremy herbacianego, nadkładamy drugą część biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu herbacianego. Ciasto posypujemy startą czekoladą karmelową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty. Smacznego!