Ciasto herbaciane

Na jesienne, chłodne wieczory idealne :) ciasto herbaciane pachnące karmelem :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 4 jajka M
  • 70 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Składniki na mus
  • 2 tabliczki karmelowej czekolady (200 g)
  • 1 tbsp żelatyny
  • 150 ml naparu z herbaty (50 ml do żelatyny, 100 ml do czekolady)
  • 400 ml śmietany 30%
  • Poncz herbaciany
  • 150 ml naparu z herbaty
  • 1 tsp cukru
  • 50 ml likieru amaretto
  • Dodatkowo
  • 3 saszetki czarnej herbaty Earl Grey
  • starta czekolada karmelowa
  • listki mięty
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjmujemy ciasto z formy na kratkę i studzimy. Zimny biszkopt kroimy na dwa blaty.
  2. Przygotowujemy napar z herbaty. Trzy saszetki herbaty czarnej Earl Grey zalewamy 300 ml gorącej wody. Napar posłuży nam do zrobienia musu herbacianego i ponczu, najlepiej zaparzyć go w pojemniku z podziałką na mililitry.
  3. Żelatynę zalewamy 50 ml naparu z herbaty, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Dwie tabliczki karmelowej czekolady łamiemy na kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy 100 ml gorącym naparem z herbaty, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy. Bitą śmietaną ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę.
  4. Pozostały napar z herbaty słodzimy łyżeczką cukru i dodajemy likier ammaretto, tak powstanie poncz do nasączenia biszkoptu.
  5. Czas na składanie ciasta :) Spód biszkoptu wkładamy do formy, skrapiamy ponczem i wylewamy połowę kremy herbacianego, nadkładamy drugą część biszkoptu, ponownie nasączamy ponczem i wylewamy pozostałą część musu herbacianego. Ciasto posypujemy startą czekoladą karmelową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty. Smacznego!
Notatki

Użyłam keksówki 12x26.