Sernik bez sera

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 45 min. Przyrządzanie: 45 min. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Czy można upiec sernik bez sera? Pewnie, że tak! Ciasto jest super puszyste i delikatne. Polecam!

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto kruche
  • Składniki na masę serową
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części jedna trochę większa, druga mniejsza. Tą większą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Natomiast drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
  • Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści, ma powstać gęsta, lśniąca beza. Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodajemy śmietanę, po kilka łyżek, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Gotową masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce, na masie układamy jeżyny.
  • Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
  • Serniczek wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180°C i pieczemy około 45-50 minut. Studzimy. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm

Dodaj komentarz