Sernik bez sera

Czy można upiec sernik bez sera? Pewnie, że tak! Ciasto jest super puszyste i delikatne. Polecam!
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 45 minut
Przyrządzanie: 45 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
    Składniki na ciasto kruche
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 6 żółtek
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • Składniki na masę serową
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 990 g śmietany 18% (użyłam 3 kubeczków po 330g)
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×40g)
  • Dodatkowo
  • 300 g borówek
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części jedna trochę większa, druga mniejsza. Tą większą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Natomiast drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
  2. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści, ma powstać gęsta, lśniąca beza. Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodajemy śmietanę, po kilka łyżek, delikatnie mieszając szpatułką.
  3. Gotową masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce, na masie układamy jeżyny.
  4. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
  5. Serniczek wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180°C i pieczemy około 45-50 minut. Studzimy. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm