Sernik bez sera
Czy można upiec sernik bez sera? Pewnie, że tak! Ciasto jest super puszyste i delikatne. Polecam!
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
45
minut
Przyrządzanie:
45
minut
Czas całkowity:
90
minut
Składniki
Składniki na ciasto kruche
-
300
g
mąki pszennej
-
200
g
mąki krupczatki
-
6
żółtek
-
2
tsp
proszku do pieczenia
-
100
g
cukru pudru
-
250
g
masła
Składniki na masę serową
-
6
białek
-
200
g
cukru
-
990
g
śmietany 18%
(użyłam 3 kubeczków po 330g)
-
2
budynie waniliowe bez cukru
(2×40g)
Dodatkowo
-
300
g
borówek
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto kruche umieszczamy w misce i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części jedna trochę większa, druga mniejsza. Tą większą wykładamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Natomiast drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika.
-
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż cukier się rozpuści, ma powstać gęsta, lśniąca beza. Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodajemy śmietanę, po kilka łyżek, delikatnie mieszając szpatułką.
-
Gotową masę wykładamy na ciasto wyłożone w blaszce, na masie układamy jeżyny.
-
Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika.
-
Serniczek wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180°C i pieczemy około 45-50 minut. Studzimy. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm