Kategoria: Boże Narodzenie, Desery
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
6 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
2 godz. 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia ponownie ją płuczemy i gotujemy w nowej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez około 5 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, odcedzamy i drobno mielimy w maszynce. Miód rozpuszczamy wstawiając słoik do miski z gorącą wodą. Kiedy będzie miał lejącą konsystencję, łączymy go z makiem i pszenicą. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rozpuszczone masło, pokrojone w paseczki figi i likier migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
-
Notatki
W zależności z jakiego źródła pochodzi pszenica, czy ze sklepu, gdzie mogła być już wcześniej zmiękczana, czy ze wsi, czas jej gotowania może być bardzo różny od 30 minut do 3h.