Pszenicę dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia ponownie ją płuczemy i gotujemy w nowej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy przez około 5 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, odcedzamy i drobno mielimy w maszynce. Miód rozpuszczamy wstawiając słoik do miski z gorącą wodą. Kiedy będzie miał lejącą konsystencję, łączymy go z makiem i pszenicą. Następnie dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rozpuszczone masło, pokrojone w paseczki figi i likier migdałowy. Całość dokładnie mieszamy.
Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce faszerujemy masą. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!
Notatki
W zależności z jakiego źródła pochodzi pszenica, czy ze sklepu, gdzie mogła być już wcześniej zmiękczana, czy ze wsi, czas jej gotowania może być bardzo różny od 30 minut do 3h.