Malinowy biszkopt z różaną konfiturą

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Biszkopt:
  • Nadzienie:
  • Do ozdoby: liofilizowane maliny w proszku, jadalne płatki i pączki róż, maliny, srebrne perełki

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i miksujemy na dużych obrotach do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty dodajemy olej i żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa cieńsze blaty.
  • Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Maliny przecieramy przez sito, pestki wyrzucamy. Zimną kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy pulpę malinową i całość mieszamy. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatyną.
  • Dolny blat smarujemy konfiturą różaną. 2/3 kremu rozsmarowujemy także na dolnym blacie, nakładamy górę i smarujemy resztą kremu. Dekorujemy liofilizowanymi malinami w proszku, jadalnymi płatkami i pączkami róż, malinami i srebrnymi perełkami. Gotowy biszkopt schładzamy w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz