Malinowy biszkopt z różaną konfiturą
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
60
minut
Składniki
Biszkopt:
-
5
jajek
-
5
tbsp
cukru
-
5
tbsp
mąki tortowej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
tbsp
oleju
Nadzienie:
-
400
g
malin
(+ do dekoracji)
-
330
ml
kremówki 30%
-
3
tbsp
cukru pudru
-
200
g
konfitury różanej
-
2
tbsp
żelatyny
-
1/4
cup
gorącej wody
Do ozdoby: liofilizowane maliny w proszku, jadalne płatki i pączki róż, maliny, srebrne perełki
Wskazówki
-
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i miksujemy na dużych obrotach do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty dodajemy olej i żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa cieńsze blaty.
-
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Maliny przecieramy przez sito, pestki wyrzucamy. Zimną kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy pulpę malinową i całość mieszamy. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatyną.
-
Dolny blat smarujemy konfiturą różaną. 2/3 kremu rozsmarowujemy także na dolnym blacie, nakładamy górę i smarujemy resztą kremu. Dekorujemy liofilizowanymi malinami w proszku, jadalnymi płatkami i pączkami róż, malinami i srebrnymi perełkami. Gotowy biszkopt schładzamy w lodówce. Smacznego!