Malinowy biszkopt z różaną konfiturą

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
    Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 tbsp cukru
  • 5 tbsp mąki tortowej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tbsp oleju
  • Nadzienie:
  • 400 g malin (+ do dekoracji)
  • 330 ml kremówki 30%
  • 3 tbsp cukru pudru
  • 200 g konfitury różanej
  • 2 tbsp żelatyny
  • 1/4 cup gorącej wody
  • Do ozdoby: liofilizowane maliny w proszku, jadalne płatki i pączki róż, maliny, srebrne perełki
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i miksujemy na dużych obrotach do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy obroty dodajemy olej i żółtka. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy 20 min w temperaturze 180°C. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa cieńsze blaty.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia. Maliny przecieramy przez sito, pestki wyrzucamy. Zimną kremówkę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy pulpę malinową i całość mieszamy. Na końcu wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatyną.
  3. Dolny blat smarujemy konfiturą różaną. 2/3 kremu rozsmarowujemy także na dolnym blacie, nakładamy górę i smarujemy resztą kremu. Dekorujemy liofilizowanymi malinami w proszku, jadalnymi płatkami i pączkami róż, malinami i srebrnymi perełkami. Gotowy biszkopt schładzamy w lodówce. Smacznego!