Kokosowy puszek

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 3 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 6 godz.

Ciasto dla Tych co tęsknią za wakacjami, plażami i słońcem

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Krem kokosowy
  • Krem

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 2 cienkie blaty.
  • W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe z cukrem. W kubeczku, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka kokosowego i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Na powierzchni budyniu układamy folię spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
  • Miękkie masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu kokosowego. Powstałym kremem wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim.
  • Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Kremem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz