Kokosowy puszek
Ciasto dla Tych co tęsknią za wakacjami, plażami i słońcem
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
180
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
360
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
6
jajek L
-
3/4
cup
cukru
-
1/2
cup
mąki pszennej
-
2
tbsp
mąki ziemniaczanej
(czubate)
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tbsp
wiórków kokosowych
Krem kokosowy
-
400
ml
mleka kokosowego
(1 puszka)
-
5
tbsp
cukru
-
200
ml
mleka
-
1
budyń śmietankowy
(bez cukru)
-
1
tsp
mąki ziemniaczanej
-
200
g
masła
(1 kostka)
Krem
-
300
ml
śmietany 30%
-
2
tbsp
cukru pudru
-
250
g
ser mascarpone
-
wiórki kokosowe
(do ozdoby)
Wskazówki
-
Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 2 cienkie blaty.
-
W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe z cukrem. W kubeczku, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka kokosowego i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Na powierzchni budyniu układamy folię spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
-
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu kokosowego. Powstałym kremem wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim.
-
Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Kremem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.