Kokosowy puszek

Ciasto dla Tych co tęsknią za wakacjami, plażami i słońcem
Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 180 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 360 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 6 jajek L
  • 3/4 cup cukru
  • 1/2 cup mąki pszennej
  • 2 tbsp mąki ziemniaczanej (czubate)
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp wiórków kokosowych
  • Krem kokosowy
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 5 tbsp cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 tsp mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła (1 kostka)
  • Krem
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 tbsp cukru pudru
  • 250 g ser mascarpone
  • wiórki kokosowe (do ozdoby)
Wskazówki
  1. Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 2 cienkie blaty.
  2. W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe z cukrem. W kubeczku, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka kokosowego i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Na powierzchni budyniu układamy folię spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
  3. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu kokosowego. Powstałym kremem wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim.
  4. Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Kremem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.