Ilość:
10 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
2 godz.
Ciasto malinowa fantazja to pyszne malinowe warstwy na puszystym biszkopcie, wykończone śmietankową pianką i czekoladą.
Co powiecie na taką propozycję na weekend?
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na biszkopt
- Składniki na masę budyniową
- Składniki na galaretę z malinami
- Składniki na masę śmietankową
- Dodatkowo
Wskazówki
- Białka oddzielany od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a na samym końcu żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C., pieczemy około 25 minut, odstawiamy do wystudzenia.
- Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W 100 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Blat biszkoptu nasączamy wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Wylewamy masę budyniową i wstawiamy do lodówki.
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Mrożone maliny dodajemy do przestudzonej galaretki. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na zastygniętą masę budyniową i wstawiamy do lodówki.
-
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.