Tiramisu z malinami

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Malinowe tiramisu to świetny pomysł na deser. Wikipedia podaje, że nazwa pochodzi od tira mi sù „popraw mi humor”, to mi się podoba 🙂

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Jajka wkładamy do zlewu i przelewamy gorącą wodą. Żółtka oddzielamy od białek. Robimy kawę, studzimy i dodajemy likier amaretto.
  • Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce umieszczonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawiamy z pary i dalej ubijamy. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
  • W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy je z kremem z żółtek i mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
  • Przygotowujemy pucharki w których będziemy serwować deser. Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z likierem, układamy na dnie pucharków, przekładamy je masą z mascarpone, malinami i posypujemy kakao, czynności powtarzamy. Wierzch deseru dekorujemy malinami. Tiramisu wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Smacznego!

Dodaj komentarz