Kategoria: Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
2 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Malinowe tiramisu to świetny pomysł na deser. Wikipedia podaje, że nazwa pochodzi od tira mi sù „popraw mi humor”, to mi się podoba 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Jajka wkładamy do zlewu i przelewamy gorącą wodą. Żółtka oddzielamy od białek. Robimy kawę, studzimy i dodajemy likier amaretto.
- Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce umieszczonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawiamy z pary i dalej ubijamy. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
- W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy je z kremem z żółtek i mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
-