Tiramisu z malinami
Malinowe tiramisu to świetny pomysł na deser. Wikipedia podaje, że nazwa pochodzi od tira mi sù "popraw mi humor", to mi się podoba :)
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
2
jajka L
-
40
g
cukru pudru
-
250
g
sera mascarpone
-
1/2
cup
ostudzonej kawy espresso
-
2
tbsp
migdałowego likieru amaretto
-
2
tbsp
gorzkiego kakao
-
8
podłużnych biszkoptów
-
150
g
malin
Wskazówki
-
Jajka wkładamy do zlewu i przelewamy gorącą wodą. Żółtka oddzielamy od białek.
Robimy kawę, studzimy i dodajemy likier amaretto.
-
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce umieszczonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawiamy z pary i dalej ubijamy.
Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
-
W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy je z kremem z żółtek i mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
-
Przygotowujemy pucharki w których będziemy serwować deser. Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z likierem, układamy na dnie pucharków, przekładamy je masą z mascarpone, malinami i posypujemy kakao, czynności powtarzamy. Wierzch deseru dekorujemy malinami. Tiramisu wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Smacznego!