Tiramisu z malinami

Malinowe tiramisu to świetny pomysł na deser. Wikipedia podaje, że nazwa pochodzi od tira mi sù "popraw mi humor", to mi się podoba :)
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 2 jajka L
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone
  • 1/2 cup ostudzonej kawy espresso
  • 2 tbsp migdałowego likieru amaretto
  • 2 tbsp gorzkiego kakao
  • 8 podłużnych biszkoptów
  • 150 g malin
Wskazówki
  1. Jajka wkładamy do zlewu i przelewamy gorącą wodą. Żółtka oddzielamy od białek. Robimy kawę, studzimy i dodajemy likier amaretto.
  2. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty i jasny krem - najlepiej początkowo ubijać na parze (w metalowej misce umieszczonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawiamy z pary i dalej ubijamy. Następnie dodajemy porcjami serek mascarpone, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.
  3. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy je z kremem z żółtek i mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Przygotowujemy pucharki w których będziemy serwować deser. Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z likierem, układamy na dnie pucharków, przekładamy je masą z mascarpone, malinami i posypujemy kakao, czynności powtarzamy. Wierzch deseru dekorujemy malinami. Tiramisu wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Smacznego!