Panna cotta z jeżynami

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 4 godz. 30 min.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
  • Galaretka jeżynowa

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  • W garnuszku zagotowujemy wodę wraz z jeżynami, gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier. Gotujemy około 10 min aż owoce się rozpadną. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, przecieramy przez metalowe sito, żeby pozbyć się pestek. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a schłodzoną masę przelewamy na schłodzoną i zespoloną warstwę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki i ponownie chłodzimy, aby całość stężała.
  • Gdy panna cotta zastygnie, wyjmujemy ją z miseczek, układamy na talerzykach i dekorujemy jeżynami.

Dodaj komentarz