Kategoria: Coś słodkiego, Desery
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie
Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
4 godz. 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Galaretka jeżynowa
Wskazówki
- Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
- W garnuszku zagotowujemy wodę wraz z jeżynami, gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier. Gotujemy około 10 min aż owoce się rozpadną. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, przecieramy przez metalowe sito, żeby pozbyć się pestek. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a schłodzoną masę przelewamy na schłodzoną i zespoloną warstwę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki i ponownie chłodzimy, aby całość stężała.
- Gdy panna cotta zastygnie, wyjmujemy ją z miseczek, układamy na talerzykach i dekorujemy jeżynami.