Panna cotta z jeżynami

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 270 minut
Składniki
  • 1/2 l śmietany 30%
  • 1/2 l mleka
  • 1/3 cup cukru
  • 5 tsp żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • Galaretka jeżynowa
  • 2 cup jeżyn (+ kilka sztuk do dekoracji)
  • 2 tbsp cukru
  • 150 ml wody
  • 2 tsp żelatyny
Wskazówki
  1. Mleko i śmietanę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia. Przelewamy masę do miseczek i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
  2. W garnuszku zagotowujemy wodę wraz z jeżynami, gdy zacznie wrzeć, dodajemy cukier. Gotujemy około 10 min aż owoce się rozpadną. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, przecieramy przez metalowe sito, żeby pozbyć się pestek. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy, a schłodzoną masę przelewamy na schłodzoną i zespoloną warstwę śmietankową. Całość wstawiamy do lodówki i ponownie chłodzimy, aby całość stężała.
  3. Gdy panna cotta zastygnie, wyjmujemy ją z miseczek, układamy na talerzykach i dekorujemy jeżynami.