Oponki serowe

Ilość: 10 Porcje Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 40 min.

Nie masz czasu, żeby pół dnia spędzić na robieniu pączków to przepis dla Ciebie.  Dzięki temu, że do  przygotowania oponek nie używa się drożdży tylko sody, ciasta nie trzeba długo wyrabiać i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Zagniatasz, smażysz i cieszysz się pysznymi, domowymi, serowymi oponkami!

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia około 1 1/2 litra i cukier puder

Wskazówki

0/2 Wskazówki
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na blat i chwile wyrabiamy, aby było jednolite. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, a w środku jeszcze mniejsze kółeczko np. kieliszkiem, aby powstała oponka.
  • W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy. Smażymy po kilka oponek na złoty kolor, przez około 1 minutę z każdej strony. Wyławiamy je i odkładamy na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Notatki

Zalecam dodać do ciasta kieliszek spirytusu, wtedy oponki mniej nasiąkają tłuszczem, są dzięki temu mniej kaloryczne i smaczniejsze.

Dodaj komentarz