Oponki serowe

Nie masz czasu, żeby pół dnia spędzić na robieniu pączków to przepis dla Ciebie.  Dzięki temu, że do  przygotowania oponek nie używa się drożdży tylko sody, ciasta nie trzeba długo wyrabiać i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Zagniatasz, smażysz i cieszysz się pysznymi, domowymi, serowymi oponkami!
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 1/2 tsp sody
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 1/3 cup cukru
  • 1 tbsp ekstaktu z wanilii
  • 2 żółtka
  • 100 g śmietany 18%
  • Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia około 1 1/2 litra i cukier puder
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Wykładamy je na blat i chwile wyrabiamy, aby było jednolite. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy szklanką kółka, a w środku jeszcze mniejsze kółeczko np. kieliszkiem, aby powstała oponka.
  2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej rzepakowy. Smażymy po kilka oponek na złoty kolor, przez około 1 minutę z każdej strony. Wyławiamy je i odkładamy na papierowy ręcznik. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Zalecam dodać do ciasta kieliszek spirytusu, wtedy oponki mniej nasiąkają tłuszczem, są dzięki temu mniej kaloryczne i smaczniejsze.