Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Ilość: 12 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 3 godz. Czas całkowity: 4 godz.

Ulubione smaki lata w jednym cieście. Truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Zapraszam na przepyszne ciacho 🙂

Składniki

0/19 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na żelkę rabarbarową
  • Składniki na mus truskawkowy
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W misce umieszczamy wszystkie mokre składniki: kefir, kawe, olej, jajko i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy. Na końcu przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie. Przelewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 35-40 min w 170°C z termoobiegiem.
  • Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki, kroimy na 2-centymetrowe kawałeczki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Ciepły rabarbar miksujemy i ponownie przelewamy do garnka. Dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć przelewamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki.
  • Truskawki biedujemy na gładki mus. Przelewam go do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanką ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy wystudzony mus truskawkowy, mieszamy i wylewamy na zastygniętą żelkę z rabarbaru.
  • Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto ozdabiamy świeżymi truskawkami. Smacznego!

Notatki

Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.

Dodaj komentarz