Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
Ulubione smaki lata w jednym cieście. Truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Zapraszam na przepyszne ciacho :)
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
240
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
1/2
cup
kefiru
-
1/2
cup
zaparzonej kawy
-
60
ml
oleju
-
1
jajko
-
180
g
cukru
-
130
g
mąki pszennej
-
40
g
kakao
-
1
tsp
esencji waniliowej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1/2
tsp
sody oczyszczonej
Składniki na żelkę rabarbarową
-
1/2
kg
rabarbaru
(+ 375 ml wody)
-
2
tbsp
cukru
-
2
galaretki rabarbarowe
Składniki na mus truskawkowy
-
400
g
truskawek
-
2
tbsp
cukru
-
250
ml
śmietanki 30%
-
20
g
żelatyny
Dodatkowo
-
100
g
startej czekolady
-
truskawki do ozdoby
Wskazówki
-
W misce umieszczamy wszystkie mokre składniki: kefir, kawe, olej, jajko i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i dalej mieszamy. Na końcu przesiewamy mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wychodzi dosyć rzadkie. Przelewamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 35-40 min w 170°C z termoobiegiem.
-
Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki, kroimy na 2-centymetrowe kawałeczki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Ciepły rabarbar miksujemy i ponownie przelewamy do garnka. Dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć przelewamy na zimne ciasto i wstawiamy do lodówki.
-
Truskawki biedujemy na gładki mus. Przelewam go do rondelka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanką ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy wystudzony mus truskawkowy, mieszamy i wylewamy na zastygniętą żelkę z rabarbaru.
-
Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto ozdabiamy świeżymi truskawkami. Smacznego!
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.