Tort bezowy z czereśniami

Ilość: 8 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz.

Słodkie kakaowe blaty bezowe, kwaskowaty smak frużeliny i bita śmietana 🙂 To na pewno Wam posmakuje!

 

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż się spienią. Następnie dodajemy winian potasu. Ubijamy dalej. Do białek dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa utworzy sztywne, błyszczące szczyty, a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. Następnie dodajemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
  • Masę dzielimy na trzy równe porcje i tworzymy bezowe okręgi na przygotowanym papierze. Blaty bezowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140°C z termoobieg przez 60 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Tort najlepiej składać tuż przed podaniem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na gęsty krem.
  • Na paterze układamy pierwszy blat bezowy, przekładamy frużeliną i 1/3 bitej śmietany, kładziemy drugi blat i powtarzamy przełożenie, następnie trzeci blat na który wykładamy tylko bitą śmietaną i dekorujemy czereśniami. Smacznego!

Dodaj komentarz