Tort bezowy z czereśniami
Słodkie kakaowe blaty bezowe, kwaskowaty smak frużeliny i bita śmietana :) To na pewno Wam posmakuje!
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
-
180
g
białek
(farmabialka.pl)
-
1
tsp
winianu potasu
-
300
g
drobnego cukru
-
30
g
kakao
Dodatkowo
-
500
g
śmietanki kremówki 36%
-
1-2
tbsp
cukru pudru
-
frużelina wiśniowa
-
czereśnie
Wskazówki
-
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż się spienią. Następnie dodajemy winian potasu. Ubijamy dalej. Do białek dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa utworzy sztywne, błyszczące szczyty, a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. Następnie dodajemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
-
Masę dzielimy na trzy równe porcje i tworzymy bezowe okręgi na przygotowanym papierze. Blaty bezowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140°C z termoobieg przez 60 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
-
Tort najlepiej składać tuż przed podaniem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na gęsty krem.
-
Na paterze układamy pierwszy blat bezowy, przekładamy frużeliną i 1/3 bitej śmietany, kładziemy drugi blat i powtarzamy przełożenie, następnie trzeci blat na który wykładamy tylko bitą śmietaną i dekorujemy czereśniami. Smacznego!