Tort bezowy z czereśniami

Słodkie kakaowe blaty bezowe, kwaskowaty smak frużeliny i bita śmietana :) To na pewno Wam posmakuje!  
Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
  • 180 g białek (farmabialka.pl)
  • 1 tsp winianu potasu
  • 300 g drobnego cukru
  • 30 g kakao
  • Dodatkowo
  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 1-2 tbsp cukru pudru
  • frużelina wiśniowa
  • czereśnie
Wskazówki
  1. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy do momentu, aż się spienią. Następnie dodajemy winian potasu. Ubijamy dalej. Do białek dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa utworzy sztywne, błyszczące szczyty, a cukier nie będzie wyczuwalny między palcami. Następnie dodajemy przesiane kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Masę dzielimy na trzy równe porcje i tworzymy bezowe okręgi na przygotowanym papierze. Blaty bezowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140°C z termoobieg przez 60 minut. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie w środku. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  3. Tort najlepiej składać tuż przed podaniem. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na gęsty krem.
  4. Na paterze układamy pierwszy blat bezowy, przekładamy frużeliną i 1/3 bitej śmietany, kładziemy drugi blat i powtarzamy przełożenie, następnie trzeci blat na który wykładamy tylko bitą śmietaną i dekorujemy czereśniami. Smacznego!