Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 4 godz. 40 min.

Przepyszne ciasto, intensywnie czekoladowe  z mieszanką owoców leśnych i galaretką.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, wymieszamy do rozpuszczenia. Ostawiamy do przestudzenia.
  • Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na jasny puszysty krem. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki: olej, śmietanę i przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodajemy do masy przesiane suche składniki: mąkę i kakao. Mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  • Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Studzimy.
  • Zimne ciasto czekoladowe wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier i ponownie umieszczamy w formie. Na ciasto wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką (uwaga: galaretka nie może być rzadka, bo wsiąknie w ciasto). Ciasto chłodzimy w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Dodaj komentarz