Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką
Przepyszne ciasto, intensywnie czekoladowe z mieszanką owoców leśnych i galaretką.
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
280
minut
Składniki
-
1/2
cup
mleka
-
50
g
gorzkie czekolady 70% kakao
-
2
jajka
-
2/3
cup
cukru
-
70
ml
oleju rzepakowego
-
1/2
cup
kwaśnej śmietany 18%
-
1
cup
mąki pszennej
-
1
tbsp
z górką kakao
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Dodatkowo
-
400
g
owoców jagodowych
(ja użyłam mrożonych: malin, jeżyn, borówek i truskawek)
-
2
galaretki wiśniowe
Wskazówki
-
Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, wymieszamy do rozpuszczenia. Ostawiamy do przestudzenia.
-
Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na jasny puszysty krem. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki: olej, śmietanę i przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodajemy do masy przesiane suche składniki: mąkę i kakao. Mieszamy łyżką do połączenia się składników.
-
Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
-
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Studzimy.
-
Zimne ciasto czekoladowe wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier i ponownie umieszczamy w formie. Na ciasto wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką (uwaga: galaretka nie może być rzadka, bo wsiąknie w ciasto). Ciasto chłodzimy w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.