Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką

Przepyszne ciasto, intensywnie czekoladowe  z mieszanką owoców leśnych i galaretką.
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 280 minut
Składniki
  • 1/2 cup mleka
  • 50 g gorzkie czekolady 70% kakao
  • 2 jajka
  • 2/3 cup cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 cup kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cup mąki pszennej
  • 1 tbsp z górką kakao
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 400 g owoców jagodowych (ja użyłam mrożonych: malin, jeżyn, borówek i truskawek)
  • 2 galaretki wiśniowe
Wskazówki
  1. Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, wymieszamy do rozpuszczenia. Ostawiamy do przestudzenia.
  2. Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na jasny puszysty krem. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki: olej, śmietanę i przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodajemy do masy przesiane suche składniki: mąkę i kakao. Mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Studzimy.
  5. Zimne ciasto czekoladowe wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier i ponownie umieszczamy w formie. Na ciasto wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką (uwaga: galaretka nie może być rzadka, bo wsiąknie w ciasto). Ciasto chłodzimy w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki

Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.