Ciasto śmietankowo-wiśniowe bez pieczenia

Ilość: 12 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 4 godz. Przyrządzanie: 4 godz. Czas całkowity: 8 godz.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
  • Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki.
  • Wiśnie przekładamy do garnka i dolewamy 150 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki.
  • Następnie powtarzamy czynności jakie robiliśmy przy pierwszej warstwie śmietanowej. Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na stężałą galaretkę z wiśniami.
  • Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego!

Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.

Dodaj komentarz