Ciasto śmietankowo-wiśniowe bez pieczenia
Porcje:
12
yield(s)
Przygotowanie:
240
minut
Przyrządzanie:
240
minut
Czas całkowity:
480
minut
Składniki
-
250
g
herbatniki maślane
-
500
g
ser mascarpone
-
500
ml
śmietana kremówka 30-36%
-
6
tbsp
cukru pudru
-
4
tbsp
żelatyny
-
2
galaretki wiśniowe
-
100
g
białej czekolady
-
1
kg
drylowanych wiśni
(świeże lub mrożone)
Wskazówki
-
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
-
Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki.
-
Wiśnie przekładamy do garnka i dolewamy 150 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki.
-
Następnie powtarzamy czynności jakie robiliśmy przy pierwszej warstwie śmietanowej.
Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na stężałą galaretkę z wiśniami.
-
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.