Ciasto śmietankowo-wiśniowe bez pieczenia

Porcje: 12 yield(s)
Przygotowanie: 240 minut
Przyrządzanie: 240 minut
Czas całkowity: 480 minut
Składniki
  • 250 g herbatniki maślane
  • 500 g ser mascarpone
  • 500 ml śmietana kremówka 30-36%
  • 6 tbsp cukru pudru
  • 4 tbsp żelatyny
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 100 g białej czekolady
  • 1 kg drylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
Wskazówki
  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki.
  2. Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki.
  3. Wiśnie przekładamy do garnka i dolewamy 150 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy 2 galaretki wiśniowe i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Na sztywną masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki.
  4. Następnie powtarzamy czynności jakie robiliśmy przy pierwszej warstwie śmietanowej. Do kubeczka wlewamy 150 ml gorącej wody, dodajemy 2 łyżki żelatyny i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy 250g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietanki i 3 łyżki cukru pudru. Miksujemy, aż masa zgęstnieje. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż całość się połączy. Masę przekładamy na stężałą galaretkę z wiśniami.
  5. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.