Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 50 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 50 min.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Masa serowa
- Piana białkowa
- Inne
Wskazówki
- Ciasto: siekamy wszystkie składniki i zagniatamy kruche ciasto (można to zrobić robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta albo ręcznie). ¼ ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie prostokątnej blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odsączamy brzoskwinie na sitku, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
- Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. Potem dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy twaróg i budyń, całość mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto kruche ułożone na dnie blachy.
- Na masie serowej układamy kawałki brzoskwiń.
- Piana białkowa: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo cukier. Gotową masę bezową wykładamy na brzoskwinie.
- Schłodzone ciasto z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach, na wierzch piany białkowej.
- Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie schładzamy je w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.