Sernik z brzoskwiniami

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 50 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 110 minut
Składniki
    Ciasto
  • 3 cup mąki pszennej
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 5 żółtek
  • 5 tbsp cukru
  • 2 tsp proszku do pieczenia
  • Masa serowa
  • 1 kg tłustego, zmielonego białego sera
  • 2 jajka
  • 1 cup cukru
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Piana białkowa
  • 5 białek
  • 1 cup cukru
  • szczypta soli
  • Inne
  • 2 puszki brzoskwiń (820 g z syropem)
Wskazówki
  1. Ciasto: siekamy wszystkie składniki i zagniatamy kruche ciasto (można to zrobić robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta albo ręcznie). ¼ ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie prostokątnej blachy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Odsączamy brzoskwinie na sitku, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
  3. Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą jasną masę. Potem dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy twaróg i budyń, całość mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto kruche ułożone na dnie blachy.
  4. Na masie serowej układamy kawałki brzoskwiń.
  5. Piana białkowa: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo cukier. Gotową masę bezową wykładamy na brzoskwinie.
  6. Schłodzone ciasto z lodówki ścieramy na tarce o grubych oczkach, na wierzch piany białkowej.
  7. Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny w temperaturze 175°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie schładzamy je w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.